1
استادیار گروه هنر و تمدن اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد
2
دانشجوی دکتری تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
برخلاف دورهی حضور پیامبر(صل الله علیه و آله) در مکّه، ورود ایشان به مدینه، سرآغاز نبردهای بسیاری بود. چرایی رویآوردن پیامبر(صل الله علیه و آله) به جنگ، بسیار مورد سخن بوده است. این مسأله به شکلهای مختلفی، چه بدبینانه و چه با رنگ نظامی، تبیین شده است. مقالهی حاضر، ارائهی تبیینی از نبردهای پیامبر(صل الله علیه و آله) است که مبتنی بر نگاه کیفی به غزوهها بوده و بافت کنش را مورد توجّه قرار میدهد. این نوشته، جستاری تحلیلی ـ توصیفی است که بر منابع کتابخانهای تکیه داشته و دستاوردهای آن به فشردگی چنین است: برخلاف آنچه از شمار غزوات و سریههای پیامبر(صل الله علیه و آله) به ذهن میرسد، بیشتر لشکرکشیهای پیامبر(صل الله علیه و آله) - در عین اجتناب از درگیری- بهمنظور قدرتنمایی و مبارزه با اقتدار قریش بوده و هدف پیامبر(صل الله علیه و آله) از نمایش قدرت، متمایل ساختن قبایل به بستن پیمان با مسلمانان بوده است. پیمانها، راهکار اصلی پیامبر(صل الله علیه و آله) برای ایجاد امنیّت در شرایطی بود که دولت مرکزی وجود نداشت تا از حقّ اشخاص و گروهها دفاع کند.
باغستانی کوزه گر, محمد, ابراهیمی زاده, احمد. (1399). چرایی نبرد پیامبر(صل الله علیه و آله)با قریش از منظر تحلیل کیفی و بافت کنش. تاریخ و سیره اهل بیت (ع), 1(2), 33-48.
MLA
محمد باغستانی کوزه گر; احمد ابراهیمی زاده. "چرایی نبرد پیامبر(صل الله علیه و آله)با قریش از منظر تحلیل کیفی و بافت کنش". تاریخ و سیره اهل بیت (ع), 1, 2, 1399, 33-48.
HARVARD
باغستانی کوزه گر, محمد, ابراهیمی زاده, احمد. (1399). 'چرایی نبرد پیامبر(صل الله علیه و آله)با قریش از منظر تحلیل کیفی و بافت کنش', تاریخ و سیره اهل بیت (ع), 1(2), pp. 33-48.
VANCOUVER
باغستانی کوزه گر, محمد, ابراهیمی زاده, احمد. چرایی نبرد پیامبر(صل الله علیه و آله)با قریش از منظر تحلیل کیفی و بافت کنش. تاریخ و سیره اهل بیت (ع), 1399; 1(2): 33-48.